U kunt ons bereiken via Business Whatsapp op nummer +297 6628564

Kijk ook in onze Webshop.

Hoofdkantoor Nederland:

Hoogeveenenweg 100
2913 LV Nieuwerkerk ad IJssel

Contact:

T. +31 (0)10 6 69 02 04
E. info@leugentraining.nl

Liegen bij kinderen

wanneer begint liegen?
Liegen begint al heel jong. Kinderen liegen al vanaf de babytijd. Een baby zal er alles aan doen om positieve aandacht te krijgen en leert zo al heel snel hoe dat hij dat voor elkaar krijgt. Een baby zal daarom soms lachen, ook al is hij niet blij, als dit nodig is om positieve aandacht te krijgen. Bij baby’s zijn zo de eerste “leugentjes” geboren!

wanneer heet liegen jokken?
Als een peuter of kleuter liegt noemen wij dit meestal ”jokken”. Het grote verschil tussen een leugen van een jong kind en een volwassene is, dat jonge kinderen het verschil tussen de waarheid en een leugen nog niet zo duidelijk kunnen onderscheiden. Als een kind heel jong is dan zal een verwachting of een wens bijvoorbeeld uit worden gesproken alsof dit de werkelijkheid is. Voor dit kind is dit dan ook zijn werkelijkheid en kan er technisch gezien niet eens over een leugen gesproken worden. Pas rond hun 6- tot 8-jarige leeftijd komen kinderen langzaam tot het inzicht wat het onderscheid tussen liegen en de waarheid inhoudt.

waarom liegen kinderen?
Als kinderen liegen wordt er wel gelogen om straf te ontlopen, om zich beter voor te doen bij vriendjes of om niet gepest te worden. Een kind is zich vaak heel erg bewust van hoe zijn voorbeelden (de ouders, de juf, grootouders) met liegen omgaan. Het is dan ook nuttig hiermee zorgvuldig om te gaan.

goed om te weten
Het is goed te weten, dat jonge kinderen die bijvoorbeeld iets stuk hebben gemaakt, hierom kunnen liegen. Niet alleen omdat ze bang zijn straf te krijgen. Het kan namelijk even goed zo zijn dat ze het niet met opzet hebben gedaan. Voor een kind kan “iets niet met opzet hebben gedaan” gelijk staan aan “iets niet hebben gedaan”.  Zodra een ouder zich hiervan bewust is, kan men hier veel beter mee omgaan.

wat te belonen?
Ouders dienen het eerlijke gedrag van hun kind te belonen en niet af te straffen. Hierdoor wordt het voor een kind veiliger en zal het leren dat de waarheid loont in plaats van dat liegen loont.

In onze trainingen wordt aandacht besteed, aan hoe je het beste kunt omgaan met het herkennen van leugens bij kinderen. Daarnaast leer je ook hoe je deze het beste kunt aanpakken.

Top