Gerard van den berg Geen reacties

Vier legt koppels aan ‘de leugendetector’

Voert u vaak volledig oprechte gesprekken met uw partner? Meestal sluipt hier en daar weleens een leugentje om bestwil in. Enkele koppels ­krijgen daar van tv-zender Vier even de kans niet toe. Een nieuw programma onderwerpt hen aan een test met de leugendetector. Niet om te peuteren naar ontrouw, maar om hen “het meest oprechte gesprek uit hun leven te laten voeren”.

Ik meet niet meteen een leugen, ik meet emotie in de stem

Gerard van den Berg

Ben je nog verliefd op mij? Wat dacht je toen je mij voor het eerst zag? Heb je ooit iets gehad met een van mijn vriendinnen? Waarom praten wij nooit over kinderen? Die vragen met een leugentje om bestwil beantwoorden kan niet in een nieuw Vier-programma. Onder de voorlopige titel Eerlijk Waar maakt de zender een Vlaamse versie van het programma The Lie Detective, dat sinds vorig jaar furore maakt op de Britse tv. Daarin ondervraagt een expert een veertigtal koppels en ex-koppels apart om hen vervolgens samen te brengen. Onder zijn toezicht mogen ze elkaar vragen stellen en valt niet te ontsnappen aan de waarheid: de expert zegt meteen of de vraag tijdens de individuele ­gesprekken naar waarheid is ­beantwoord of niet.

De ‘detective’ die in de Vlaamse versie de gesprekken zal voeren, is de Nederlandse communicatie- en leugenexpert Gerard van den Berg, die Jani Kazaltzis aan de leugendetector legde in Jani Gaat. De man analyseert de stem van zijn gesprekspartners met Layered Voice Analysis. Die gelaagde stemanalyse wordt ook gebruikt door verzekeraars en rekruteerders.

Niet perfect

Het is zeer betrouwbaar, zegt Van den Berg. “Elke methode is te misleiden, maar dat is heel moeilijk als je weet dat een stem 129 lagen telt. Ik meet niet meteen een leugen, ik meet emotie in de stem. Als ik emotie meet, ga ik daar op door.”

Joan De Winne, voormalig commandant van het identificatieteam van de federale politie met veel ervaring in leugen­detectie, zegt dat stemanalyse enkel betrouwbaar kan zijn als je de omstandigheden zo goed ­mogelijk controleert. “Je moet van elke kandidaat weten hoe die zich normaal gedraagt. Als ontrouw ter sprake komt, moet je precies weten wat een kandidaat onder ontrouw verstaat. Een leugen vaststellen is heel moeilijk. Het perfecte systeem bestaat niet.”

Psycholoog aanwezig

Volgens Vier moet het programma “warme, intieme en soms grappige gesprekken opleveren die de koppels vaak dichter of opnieuw bij elkaar brengen”. De Britse versie gaat nochtans stevig door op ontrouw. “Het is niet onze bedoeling de koppels schade toe te brengen”, klinkt het bij Vier, “we gaan mensen tegen zichzelf beschermen en uiteraard is er voor, tijdens en na het gesprek psychologische begeleiding.” Vier benadrukt dat de expert “geen politieman is die de duimschroeven aandraait”.

Koppels en ex-koppels van alle leeftijden kunnen zich inschrijven op www.vier.be. Het programma is dit voorjaar te zien.

 

bron: nieuwsblad.be

 

 

 

admin Geen reacties

Meeste mensen slecht in herkennen van leugens

AMSTERDAM – De meeste mensen hebben het nauwelijks in gaten als er tegen hen wordt gelogen. Dat blijkt uit een onderzoek van Psychologie Magazine.

Wanneer mensen moeten bepalen of iemand anders liegt of niet, slagen ze daar maar in 50 procent van alle gevallen in. Bij het ontmaskeren van leugenaars presteert de gemiddelde persoon dus even goed als bij een blinde gok. Dat blijkt uit een onderzoek van het tijdschrift Psychologie Magazine.

Read more

admin Geen reacties

Verklaring over moord Netersel onder druk gedaan

auteur: Peter de Bekker
Het gerechtsgebouw in Den Bosch (foto: ANP).DEN BOSCH – De man die 11 maart verklaarde zijn moeder in Netersel om het leven te hebben gebracht heeft zijn verklaring onder druk afgelegd. Dat bleek vrijdag tijdens de eerste zitting over de zaak.

Read more

admin Geen reacties

Nemesysco en de Leugenacademie bundelen hun krachten

Nemesysco Israël is de meest innovatieve ontwikkelaar op het gebied van Layerd Voice Analysis (LVA) van dit moment. Doormiddel van hun gepatenteerde LVA techniek is het mogelijk relatief eenvoudig te achterhalen of gesprekspartner de waarheid spreekt. Het is geen leugendetector in die zin van het woord, maar een methode waarbij je kunt analyseren op welke vlakken je verder zou moeten zoeken. Je zou het een onderzoeks focus tool kunnen noemen. Doormiddel van een nauwkeurig analyse van de stem wordt het met deze software mogelijk om een zeer nauwkeurige meting te kunnen doen. Er worden 129 lagen van de stem geanalyseerd en er zit een krachtige rekenmodule achter waarbij duizenden berekeningen worden gemaakt. Dit systeem is toepasbaar op vele gebieden. Hierbij valt te denken aan politie, justitie, verzekeraars, recherchebureaus, luchthavens, verzekeringsexperts, werving en selectiebureaus, accountants, advocaten, gemeenten en overheid, forensische afdelingen, banken en kredietinstellingen en nog veel meer.
Read more

admin Geen reacties

Nieuwe methode van leugendetectie

Via oogbewegingen kan de computer 82,5% van de leugens detecteren

How Good a Lie Detector Are You?

The new science of spotting liars.

But now new research argues that detecting lies and deceit may actually be an unconsciousprocess. Unlike Pinocchio, most liars do not provide telltale signs that they are being dishonest. In lieu of a growing nose, is there a way to distinguish people who are telling the truth from those who aren’t? In a study published in Psychological Science in the Public Interest, Aldert Vrij of the University of Portsmouth, Anders Granhag of the University of Gothenburg, and Stephen Porter of the University of British Columbia suggest verbal methods of deceptiondetection are more useful than nonverbal methods commonly believed to be effective, and that there are psychological differences between liars and truth-tellers that can be exploited in the search for the truth.

Read more