Cognitief interviewen.

Je leert hierbij hoe je maximaal informatie uit je gesprekspartner kunt halen. Je leert hoe je met de beperkingen van het werkgeheugen moet omgaan om meer informatie te kunnen achterhalen dan dat je doormiddel van andere technieken voor elkaar zou krijgen. Je leert specifieke technieken die horen bij het Cognitief interviewen zoals het herinneren van namen, nummers, plaatsen en omstandigheden. Naast het Cognitief interviewen leer je deze dag ook selectieve interviewtechnieken.

Je leert hierbij ook te benoemen welk verbaal en fysiek gedrag hoort bij een waarheidsgetrouw verhaal en bij een misleidend verhaal. Op deze trainingsdag leer je tevens hoe je een effectief signalement kunt maken en hoe je die eenvoudig kunt delen. Je gaat hierdoor anders naar mensen kijken en onthoud hen beter. Je leert de vijf fases van een effectief interview en hoe je deze kunt toepassen binnen je eigen werkveld.

Hieronder zie je een voorbeeld van een casus (uit de training) van een vechtpartij in een metro. Op basis van deze video ga je een cognitief interview doen met de getuigen en maak je samen met hen de signalementen.

Je leert verleidende, veronderstellende en keuze vragen toegespitst op het Cognitief interview. Je leert verder zachte beschuldigingsvragen en follow-up vragen. je leert omgaan met stiltes, deze te meten en hier betekenis aan te geven.

Het cognitief interviewen is voor zeer veel doelgroepen van toegevoegde waarde en is zeer makkelijk toepasbaar in de praktijk.

Kijk hier wanneer de training wordt gegeven