Waarom liegen we? Om er zelf beter van te worden. Om aardig gevonden te worden. Voor meer geld, voor meer aanzien, om vrouwen te versieren. Om beter gevonden te worden enzovoort.

De meeste mensen geven toe dat ze wel eens hebben gelogen om iets voor elkaar te krijgen en de mensen die dit niet toegeven liegen mogelijk ook dus horen ze hier ook bij. We zijn allemaal hetzelfde

waarover liegen mensen?
Onderzoek in Engeland in 2001 onder sollicitanten heeft aangetoond dat ongeveer de helft van diegene die is geïnterviewd logen over hun vrijetijdsbestedingen. Wellicht om zichzelf meer buitenmens en avontuurlijker voor te doen. Nog eens een kwart heeft gelogen over hun vorige salaris. Ongeveer 20% van de mensen vond het nodig te liegen omdat ze dan beter over kwamen ten opzichte van de andere sollicitanten. En 1 op de 5 mensen vond het geen liegen, als ze de baantjes die niet goed waren gegaan niet hebben genoemd.

wat kost liegen?

In Engeland wordt 25 miljoen pond per dag verloren door fraude. 70% door medewerkers zelf. Het is mogelijk dat door een goed interview andere werknemers worden aangenomen om deze schade te verkleinen.

Uit het US mori onderzoek blijkt dat 80% van de sollicitanten de gesprekspartner misleidt. Ongeveer 20% zegt een titel te hebben die ze niet hebben, soms zelf titels die niet eens bestaan. Ongeveer 30% veranderde data, 40% verhoogde hun salaris en 25% noemde bedrijven waarvoor ze hebben gewerkt die niet eens hebben bestaan. Als het gaat over het verkrijgen van de droombaan willen mensen hier graag voor liegen.

In China is in het jaar 2000 het aantal titels 600.000 hoger dan het aantal dat ooit is uitgegeven. Waar die mensen nu werken weet niemand.

liegen als overlevingsstrategie
Dieren gebruiken leugens om in leven te blijven. Mensen voor een hogere status, dus ook een soort overleven. Om goed te kunnen liegen is het makkelijk om veel te weten van het onderwerp waarover je gaat liegen.  Het is moeilijker voor mensen die er minder verstand van hebben om te ontdekken of het waar is of niet. Het is niet echt moeilijk te verzinnen wat je wil gaan vertellen. Het vertellen  zelf is een stuk moeilijker.

waarneembare tekenen van bedrog

Handen voor het gezicht(mond) men wil de woorden er niet laten uitkomen ofwel willen filteren. Vele malen meer met de ogen knipperen dan voor de vraag.

Hij geeft een antwoord op de vraag die niet is gesteld. Met andere woorden niet het antwoord op de vraag maar hij draait erom heen. Hij gaat ongemakkelijk wippen op zijn stoel. Hij wil te snel antwoord geven om zijn eerlijkheid aan te tonen.

Hij slikt moeilijk en vouwt zijn handen in elkaar voor meer veiligheid. Hij vermijdt oogcontact en vertelt dat het geen sex heeft gehad. Dit is waar in de zin dat de definitie van sex anders is. Hij probeert hiermee een eerlijk statement te noemen, zodat hij niet op een leugen kan worden betrapt. Hij vertoont micro expressies. Deze microexpressie laat zien verveeld, teleurgesteld, balen dat deze vraag wordt gesteld. Vervolgens een geschrokken micro expressie. Ook bij een gesprek waarbij hij weinig aan het woord is krijgt hij snel een droge keel en moet wat drinken. Hij zegt continu dat dit wordt gecoverd door zijn statement. Hiermee hoeft hij dus geen rechtstreeks antwoord te geven op de vraag, zodat hij makkelijker kan liegen.

voorwaarden om leugens te kunnen herkennen
Om leugens goed te kunnen herkennen is het belangrijk dat we goed weten hoe communicatie tussen mensen daadwerkelijk in zijn werk gaat. Meer dan 80% van onze communicatie gebeurt door lichaamstaal en niet door de woorden die we zeggen. Hoe we lopen, praten, bewegen, kijken enzovoort. Dit is waarom het herkennen van een leugen begint bij het kunnen lezen van de non-verbale taal.

Maar voordat we beginnen met het herkennen van de non-verbale signalen moeten we eerst weten wat er uit onze mond komt. Verbale communicatie is waar het liegen begint. En daarom beginnen we hier met onze trainingen